Klas 1: klassieke dagen

Donderdag 30 en vrijdag 31 maart vonden op Sorghvliet de jaarlijkse Klassieke Dagen voor de eersteklassers plaats. Door middel van een gevarieerd programma maakten de leerlingen kennis met één van de meest fascinerende aspecten van de klassieke cultuur: de Griekse tragedie. De dagen begonnen met een klassikale inleiding over het theater in de Oudheid, de historische context, en de grote schrijvers. Vervolgens werd in elke klas gezamenlijk een samenvatting van één specifieke tragedie gelezen, bijvoorbeeld over Oidipous, Agamemnon, of Ajax. Daarna werd er gediscussieerd en werden er in groepjes plannen gesmeed om het klassieke verhaal om te vormen tot een eigen stripverhaal. ’s Middags werd bovendien een bezoek gebracht aan de Koninklijke Schouwburg, waar de leerlingen werden rondgeleid en waar ze nader kennismaakten met een aantal beroemde tragische personages. Op vrijdag werd er hard gewerkt aan het tekenen van de stripverhalen, wat tot mooie en vaak ook hilarische resultaten leidde – zo speelden de docenten ook een rol in het verhaal. Het evenement werd afgesloten met een grote ‘Ken-je-klassieken’-quiz in de Aula. We kunnen terugkijken op twee zeer geslaagde klassieke dagen!

Bekijk het fotoalbum.

Hieronder een korte impressie door één van de leerlingen:

Ik vond het super leuk dat we naar de Schouwburg gingen. Het was vooral leuk dat we werden rondgeleid door het hele gebouw en bij sommige plekken bleven staan, terwijl er een toneelstukje werd opgevoerd. Het mooiste verhaal vond ik het allerlaatste: over Antigone die haar broer wilde begraven, hoewel de koning het verboden had. Wat we op school deden vond ik ook heel erg leuk, vooral het tekenen van de strip. Het was alleen wel jammer dat ons groepje de strip niet helemaal af had gekregen. Maar de grote quiz aan het einde vond ik heel erg tof. In de lokalen en in de schouwburg hadden we een heleboel verhalen gehoord, waardoor we de meeste vragen wel wisten. Het waren leerzame en gezellige dagen, en ik hoop dat we volgend jaar nog een keer zoiets gaan doen.

Minea Bozic 1D