Mini-uitwisseling

Afgelopen week hebben een aantal leerlingen uit de derde klas meegedaan met een mini-uitwisseling. Een enorm leuke ervaring met leerlingen van scholen uit Schotland, Roemenië, Polen en Rusland. Een erg druk programma met elke avond een culturele avond van één van de landen om hun eten, tradities, muziek en nog veel meer te laten zien. De buitenlandse leerlingen kwamen op vrijdagavond aan en verbleven in het vakantiepark Kijkduin.

De leerlingen hebben zaterdagochtend eerst kennisgemaakt en na de lunch zijn we met de bus richting de stad gegaan, om het Vredespaleis en panorama Mesdag te bezoeken. ’s Avonds was de Nederlandse culturele avond met een presentatie en heerlijk Nederlands eten: pannenkoeken,bitterballen, frikandellen en roze koeken.

Zondagochtend hebben alle leerlingen samen van elk land de stereotypes en vooroordelen opgeschreven en zijn we die ’s middags op posters gaan uitwerken in groepjes. Het was erg leerzaam, iedereen kwam er namelijk achter welke vooroordelen wel en niet klopten en hoe het eigenlijk kwam dat ze dat dachten. Zondagavond was het de beurt van Polen om wat over hun land te vertellen en te laten zien en proeven.

Maandag was een drukke dag in de stad met ’s ochtends een presentatie in het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over migratie in Nederland. Alle leerlingen vonden het erg interessant en zelfs de Nederlandse leerlingen konden meer leren van deze presentatie dan ze dachten. Toen kregen we een praatje in het stadhuis en daarna is er lekker in de stad geluncht en geshopt. Die middag mochten de leerlingen de eerste kamer in en heeft meneer van Ekelen, voormalige senator, verteld over het Nederlandse parlement en de verschillende partijen. Ook hier in waren de leerlingen zeer geïnteresseerd. Vervolgens hebben we een rondleiding gekregen door het gebouw. ’s Avonds was de Roemeense culturele avond.

Dinsdag was een vrije dag en mochten de groepen zelf kiezen of ze naar Amsterdam of Delft gingen. Erg leuk was dit voor de Nederlandse leerlingen, want zo konden zij trots aan de groepen die naar Amsterdam gingen hun hoofdstad laten zien. De uitwisselingsstudenten hebben een geweldige dag gehad en vonden het erg leuke steden. Dinsdagavond hebben de Russen door middel van een lekkere maaltijd en een kahoot quiz hun land gepresenteerd.

Woensdag werden we om 13.00 verwacht in het Huis van Europa. Het was een erg interessante en leerzame middag, er hebben veel mensen gesproken en we hebben gediscussieerd over belangrijke onderwerpen. ’s Avonds was de laatste culture avond, van de Schotten. We hebben heerlijk gegeten in hun huisje en nog een hoop geleerd over Schotland. Er is gezellig gedanst met uiteraard de Schotten als voorbeeld.

Donderdag was alweer de laatste dag en hebben we de laatste paar groepsopdrachten gedaan. We hebben de week geëvalueerd en zijn tot de conclusie gekomen dat we dit nog een keer moeten organiseren maar dan in één van de andere landen. Als afscheid hebben we gezamenlijk pizza’s gegeten en heel veel knuffels uitgewisseld.

Kortom, het was een geweldige week met het ontmoeten van nieuwe mensen, het leren kennen van verschillende culturen en die kennis weer mee naar huis nemen. Natuurlijk is ook ons Engels weer verbeterd.