Munish

Toen ik in de brugklas zat, zag ik op de digiborden wel eens Munish, Hagamun of Thimun staan. ‘Wat is dat eigenlijk?’, vroeg ik me af. In de jaren die volgden begon ik me er meer in te verdiepen en kwam ik erachter dat al deze drie een Model United Nations (MUN) zijn; een grote conferentie, waarbij je met jongeren uit het binnen- en buitenland de Verenigde Naties na gaat bootsen. Het concept leek me erg interessant en in september besloot ik om me op te geven voor MUNISH, de Model United Nations op de Internationale School van Den Haag.

Dit jaar vertegenwoordigden wij met 22 leerlingen uit de 4de en 5de klas de landen Iran en Vietnam. Ook werd door een aantal leerlingen het IMF (Internationale Monetaire Fonds) vertegenwoordigd. Sommigen hadden al vaker meegedaan, maar voor velen was het de allereerste keer.

In de twee maanden in de aanloop naar de conferentie, waren we druk bezig met voorbereiden: informatie opzoeken over je land, je inlezen in de regels van een MUN- conferentie en het schrijven van een zogenaamde resolutie.

Op 4 november was het dan eindelijk zover: de MUNISH- conferentie was aangebroken. Iedereen zag er erg netjes uit: de jongens strak in pak en de meisjes op hoge hakken, net zoals bij de echte Verenigde Naties. Met goede moed en toch wat (gezonde) spanning, begonnen we aan ons MUNISH- avontuur. De eerste dag bestond vooral uit lobbyen, waarbij je ook veel nieuwe en internationale vrienden kon maken. Daarna volgde de openingsceremonie, waar mooie muziek werd gespeeld.

De volgende dag, zaterdag, was het niet lekker uitslapen, maar vroeg op, aangezien het al om 9 uur ’s ochtends begon. Deze dag stond volledig in het teken van debatteren, debatteren en nog meer debatteren. Soms was dat in een zaal met wel 100 mensen. De debatten waren erg leuk, interessant en ook nog eens leerzaam. Er werden allemaal belangrijke zaken besproken die invloed hebben op de wereld van nu.

Gelukkig was het zaterdag niet alleen maar debatteren, ’s avonds was er namelijk ook nog eens een gaaf feest in Madurodam.

Zondag was alweer de laatste dag van MUNISH. Voor sommigen was het de avond ervoor wat laat geworden, dus was het wat moeilijk om hun hoofd erbij te houden tijdens de debatten. Ook deze dag passeerden weer veel goede resoluties de revue. Bovendien kon er ook hard gelachen worden bij het voorlezen van de briefjes uit de ‘Gossip Box’.

Ik kan, net zoals mijn delegatie-leden, terugkijken op een fantastisch weekend, waarbij ik ontzettend veel heb geleerd en nieuwe vrienden uit alle hoeken van de wereld heb gemaakt. Ik raad dan ook iedereen aan om ooit mee te doen met een MUN, want een MUN is een ervaring voor het leven.

Joshua Vonk, 4C